Invloeden op kleur

Gamut en omzettingen

Om te komen tot een print wordt eerst de afbeelding vanuit CMYK (Cyaan Magenta Yellow blacK, drukwerkkleuren) of RGB (Rood Groen Blauw, digitale foto's) omgezet naar sRGB kleurruimte en daarna omgezet in 6 inkttonen die de printer gebruikt (LCLMCMYK, CMYK plus lichte versies van Cyaan en Magenta). Je zou het niet verwachten maar het gamut - of kleurbereik - van RGB is groter dan CMYK. CMYK is echter beter gedefinieerd. sRGB heeft weer een groter bereik maar bij iedere conversie zijn er kleuren die onmogelijk te reproduceren zijn en vervolgens zo goed mogelijk benaderd worden. Vergelijk het maar met het niet kunnen printen van goud en zilver op een gewone printer. dat lukt niet en het worden uiteindelijk geel- en grijstinten. Bij het reproduceren van een foto valt het nauwelijks op, maar bij het nabootsen van een huisstijl die strikt gedefinieerd is kunnen proeven noodzakelijk zijn.

Gamut en Inkt

Bij het printen gebruiken we bewust duurdere UV-vaste inkt. Toch moet genoemd worden dat het gamut (kleurbereik) van UV-vaste inkt iets kleiner is dan dat van snel verblekende inkten.

Mediaverschillen

Het maakt veel uit of we printen op fotopapier met een gelcoating of dat we printen op canvas met een matte coating. Gesteld kan worden dat de beste kleurreproductie op satijnglans fotopapier bereikt wordt. De kleuren zijn dieper, verzadigder dan bijv. op canvas wat op zijn beurt contrastrijker is. Canvas komt dramatischer over. De keuze voor een mediasoort kan sterk afhangen van het aangeleverde werk.

Verlichting

Het klinkt vreemd maar afbeeldingen kunnen onder TL- en spaarlamp-licht enigszins groenzweem vertonen terwijl dezelfde afbeelding in buitenlicht geringe bruinzweem vertoont. Normaal gesproken valt dit niet op maar bij zwart-wit prints juist weer wel.

Calibreren

Eigenlijk is er maar een echt goede oplossing om al deze problemen op te lossen: het gebruik van een referentiekaart. De kaart is niets anders dan een gecalibreerde print bestaande uit blokje met RGB waarden (en corresponderende Pantone CMYK-waarden). Door de kaart als RGB-bitmap te openen op de computer weet je hoe een kleur op het scherm er in werkelijkheid uit komt te zien.

Het betreffende bestand staat op http://viaisn.org/~wiebe/etc/ en heet "pal_fixed_pantone_rgb.png". Gebruik de rechtermuisknop en kies "afbeelding opslaan als...", het schijnt dat sommige browsers crashen als op de link geklikt wordt omdat de afbeelding te groot is (2 MB, open het dus in het fotobewerkingsprogramma).

De bijbehorende referentiekaart is te bestellen op de site http://www.mijnposter.nl

KleurControle (last edited 2009-02-19 15:00:14 by localhost)